Geslaagde bewonersavonden Dorpsgericht Energiebesparen 10 en 14 maart

 

Als laatste komt een spreker van Urgenda aan bod, Wigger Verschoor. Hij is projectleider Duurzaam Gebouwde Omgeving bij Urgenda. Verschoor houdt een gloedvol betoog. Hij pleit voor NOM (nul op meter)-verbouwingen, een nieuwe ontwikkeling in energiebesparing. Hij schetst een beeld van de snelle opwarming van de aarde sinds 1980. Het is vijf voor twaalf, we kunnen niet langer wachten. De gewonnen rechtszaak die de staat verplicht het klimaatbeleid flink aan te scherpen, is een mooi succes, maar we moeten streven naar 100% duurzaam en klimaatneutraal, om te zorgen dat er geen stromen klimaatvluchtelingen ontstaan. Nederland blijkt nog steeds zeer slecht te scoren waar het gaat om klimaatneutrale maatregelen.
Urgenda heeft berekend dat het gemiddeld € 35.000 kost om een woning energieneutraal te krijgen. Het gas zal er uiteindelijk helemaal uit moeten. Mensen zouden niet bang moeten zijn om te lenen, want het betaalt zich terug. Verschoor pleit verder om te isoleren met mate, een huis moet ook goed kunnen ventileren. Hij wijst op moderne vindingen als de waterpomp, een buffervat en een energiedak. Verder demonstreert hij een infraroodpaneel, een schitterend duurzaam alternatief voor cv-verwarming.
Afsluitend noemt hij ook nog het HAP (Huishoudelijk Afvalstoffenplan), waar meer ruimte voor zou moeten komen, een aantal initiatieven als ThuisBaas en ZonOpZorg van Urgenda, en 100% groene energieleveranciers DE Unie, Pure Energie en Qurrent. Hij eindigt met zijn telefoonnummer en emailadres: 06-34773245 en wigger.verschoor@urgenda.nl voor als mensen meer willen weten over de NOM-verbouwing en zich hiervoor willen aanmelden. Urgenda heeft vanaf 2017 tijd om bewoners uit de gemeente Bloemendaal te helpen bij de NOM-verbouwing. In het kader van het project Duurzaam Bloemendaal kunnen bewoners die naar NOM willen alvast starten met isolatiemaatregelen.
 
Carlinde Adriaanse attendeert tot slot alle aanwezigen op de twee bewonersavonden die in het teken staan van de maatwerkadviezen en de Collectieve Inkoop van Energiemaatregelen. De avonden zijn op 12 en 13 april, beide op het gemeentehuis. Carlinde roept iedereen op om ook buren en kennissen uit te nodigen voor deze avonden, ze zijn alle van harte welkom om mee te doen aan het vervolg van het project.
De avond wordt afgesloten met een filmpje over door Urgenda gerealiseerde NOM-verbouwingen in Loppersum Groningen.

 
Bas van der Steeg