Ideeën en adviezen groeien in de kas

Impressie bewonersavond 1 april door Maaike Brouwer

Een verrassend groot aantal Overveners kwam op 1 april naar de kas van Freek Koelemij, een prachtige locatie voor de 2e bewonersbijeenkomst van DuurzaamOverveen. Veel mensen kenden elkaar (nog) niet, maar dat was aan de (uitstekende) sfeer niet te merken.

Primeur: nieuwe website

Kort voor de bijeenkomst gaat www.duurzaamoverveen.nl online (belangeloos gebouwd door Caspar Honée (sponsored by FreshMilk ) en geschreven door Maaike Brouwer).

Ideeën in de kring

Carlinde – de initiatiefnemer van DuurzaamOverveen - nodigt de aanwezigen uit om kringen te vormen en met elkaar ideeën en wensen uit te wisselen op gebied van duurzaamheid. Iedereen gaat enthousiast met elkaar in gesprek. Ideeën en ervaringen vliegen over een weer en worden op kaartjes geschreven. Een aantal ideeën bespreken we centraal:

  •     gedeeld autogebruik onderzoeken (bv Snapcar, of zelf een Overveens platform ontwikkelen?)
  •     de digitale ‘buurtschuur’ voor lenen van gereedschappen en vraag/aanbod van klussen
  •     buurtbibliotheek iedereen die boeke over hefet zet deze in een speciale kast en kan daar zelf ook boeken van anderen uit meenemen. Bij de Buurtvereniging Overveen is zo’n intiatief al gestart, samen kunnen we dit verder uitbouwen zodat het aantrekkelijk wordt voor een bredere doelgroep.

> Carlinde smeedt meteen het hete ijzer en vraagt de inbrengers van de ideeën of zij hier verder mee aan de slag willen gaan. De volledige lijst met ideeën worden benut voor het samenstellen van activiteiten-agenda van DuurzaamOverveen voor de komende maanden. Deze agenda komt binnenkort op de website.

Onafhankelijk advies

Veel mensen hebben behoefte aan onafhankelijke informatie bij het verduurzamen van hun woning of bedrijfspand. Wat is een goed product? Hoe maak je de juiste keuzes van materialen, methodes en installateurs? Raoul en Roy herkenden die behoefte aan kennis en informatie en richtten het Duurzaam Bouwloket op. Inmiddels bieden zij dit loket aan voor 14 gemeenten, inclusief Bloemendaal.  

Offertes bekijken

Samen met het Duurzaam Bouwloket heeft DuurzaamOverveen offertes aangevraagd en beoordeeld voor het leveren en plaatsen van zonnepanelen. Twee leveranciers zijn uitgekozen:

Greenchoice en Kapitein BV.

Interesse?

Overweeg je om zonnepanelen te laten installeren? Vul dan het interesseformulier in en mail dat naar duurzaamoverveen@live.nl of doe het in de brievenbus van Oranje Nassaulaan 39 vóór 20 april. Dit verplicht nog tot niets! Met de inschrijvingen kunnen we nadere afspraken maken over oa. de collectiviteitskorting met de geselecteerde bedrijven. In de tweede helft van mei zullen jullie de resultaten van ons horen. Daarna zullen de bedrijven contact met u opnemen voor de inspecties bij u thuis en voor het samen met u opstellen van de definitieve offertes. Ons doel is dat de panelen voor de zomer zijn geïnstalleerd zodat u de gehele zomer de zon kunt benutten voor het opwekken van uw eigen electriciteit!

Slim Financieren

Erik Boele legt uit hoe je als bedrijf kunt investeren in zonnepanelen voor je buren. Dat levert een aantrekkelijk rendement op en je buren hebben goedkope stroom. Hij wijst er op dat nu ook particulieren de btw op zonnepanelen kunnen terugkrijgen.

Erik heeft nog veel meer slimme ideeën. Meer weten? Stuur Erik een mail erik.boele@newtribes.nl.

Biologische wijn en Feel good food

Na al die nuttige informatie diepen we onze meegebrachte wijnglazen op en drinken de heerlijke zomerse wijnen die Freek voor ons heeft geselecteerd. Claudia Lucardie zet ons in vuur en vlam met heerlijke hapjes.

Heb je ook een idee voor een duurzame buurtactiviteit?

Mail dan even naar duurzaamoverveen@live.nl; alle ideeën worden benut voor de activiteitenagenda van DuurzaamOverveen voor de komende maanden. Dus houd de website in de gaten!