Nieuws overzicht

Welkom bij DuurzaamOverveen.

Hier kunt u alles lezen wat er op gebied van duurzame en groene activiteiten in uw gemeente plaatsvindt.

3D printing bij Repair Café

http://duurzaamoverveen.nl/sites/duurzaamoverveen.nl/files/styles/thumbnail/public/field/image/foto%203D%20printer.jpg?itok=Ehs4tHlH

 
Repair Café Overveen heeft sinds kort een 3D printer tot zijn beschikking. Superhandig als je apparaat, lamp, gereedschap, speelgoed, o.i.d. een klein onderdeel mist of defect is geraakt. Dit onderdeel kan misschien met de 3D printer gemaakt worden. Eerdere successen zijn o.a. een stofzuiger met een defect vermogensknopje en een elektrische heggenschaar met een missend radertje. De 3D printer print onderdelen van maximaal enkele cm.  Het ontwerpen en printen gebeurt niet direct tijdens het Repair Café, omdat dit te veel tijd in beslag neemt. Er zal dus een tweede bezoekje moeten volgen om het onderdeeltje op te halen of eventueel in te laten bouwen in het defecte apparaat. Niet voor alle reparaties is de 3D printer in te zetten. Het printmateriaal wordt bijvoorbeeld zacht boven de 90 graden. Heb je twijfel of je apparaat gerepareerd kan worden d.m.v. het printen van een onderdeel? Mail dan even : tomdegraaff@quicknet.nl.   
 
Zonnestroomdaken gezocht

Binnen de regio worden momenteel een aantal initiatieven gestart om daken van gebouwen te voorzien van zonnepanelen ten behoeve van omwonenden. In Haarlem heeft het project op de Fablo tennishal hier voor een doorbraak gezorgd. Inmiddels zijn andere projecten in Haarlem al gerealiseerd en staan er nieuwe op stapel. Eén ervan betreft het dak van het Nova College aan de Westelijke Randweg. Deze projecten mogen zich verheugen in grote belangstelling van omwonenden. Zie ook: https://kennemerenergie.nl/2018/03/23/enorme-belangstelling-zonnestroomd…
 
Het momentum is daar en het is dus tijd om door te pakken, ook in Overveen en de rest van de gemeente Bloemendaal! Vandaar de oproep: heeft u of uw organisatie een dak van enige omvang dat geschikt zou kunnen zijn voor grootschalige plaatsing van zonnepanelen (minimaal zo’n 250 stuks, ongeveer 400m2), meldt u aan bij de vereniging Duurzaam Overveen (duurzaamoverveen@gmail.com). Samen met Kennemer Energie kunnen we dan kijken of uw dak geschikt is (te maken) voor grootschalige plaatsing van zonnepanelen. Goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee!

http://duurzaamoverveen.nl/sites/duurzaamoverveen.nl/files/styles/thumbnail/public/field/image/Zonnepanelen_0.jpg?itok=u_HQEVaH

Kledingruilcafé opent (weer) zijn deuren
Hoeveel ongedragen kleding ligt er in jouw kast? De lente is een prachtige gelegenheid je kast op te ruimen en te bekijken welke kleding je niet meer draagt. Die kun je naar een tweedehandskledingwinkel brengen of naar een kledingcontainer. Veel leuker is je kleding te ruilen. Dan zie je ter plekke wie er blij wordt van de kleding die jij niet meer draagt. Het is heel duurzaam je kleding te ruilen, omdat je zo voorkomt dat de afvalberg groter wordt. En, je verwerft ‘nieuwe’ kleding zonder dat er kleding gefabriceerd hoeft te worden. Dat scheelt behoorlijk in de belasting van onze aarde.
 
Kledingruilcafé
Na succesvolle voorgaande eerste edities organiseren we in 2019 in de maand september of oktober opnieuw een Kledingruilcafé. Raadpleeg deze website voor de juiste datum ! Naast het duurzame karakter willen we ook de gezelligheid en het experiment benadrukken: probeer iets uit wat je eigenlijk nooit draagt! Bevalt het toch niet, dan lever je het de volgende keer gewoon weer in.
 
Inbreng en ruilen tegelijkertijd
We maken dit jaar geen onderscheid in maten. Inbrengen en ruilen dus voor alle maten tussen 13.00 en 16.00 uur.
 
 Extraatjes van het café
Er zijn dames aanwezig die handig zijn met de naaimachine. Zij kunnen desgewenst broeken of rokken korter maken of kleding innemen.
Janny (ook een van de organisatoren) is imagocoach en geeft je graag stijladvies. Er is gelegenheid om te passen.

Nieuw Project

Op initiatief van Vereniging DuurzaamOverveen is het Dorpsgericht Energiebesparingsproject Bloemendaal ontwikkeld. Een dorpskerngerichte aanpak met inzet van onafhankelijke en lokale partijen kan bewoners ontzorgen, biedt vertrouwen en maakt dat bewoners samen concrete stappen kunnen zetten.