Repair Café Overveen

Het  Repair Café vindt altijd plaats op een zaterdag van 13:00-16:00 uur in gebouw Tinholt van de Buurtvereniging Overveen, Vrijburglaan 17. Parkeren graag in de Willem de Zwijgerlaan.

Voor 2023 zijn de data: 25 februari, 1 april, 6 mei, 24 juni, 9 september, 21 oktober en 16 december.

 

Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een stoel waar een poot af is gevallen? Weggooien? Mooi niet! Vereniging Duurzaam Overveen organiseert sinds januari 2015 het Repair Café. MAAR KOOP GEEN TROEP !!!

Elke woensdag vóór het Repair Café bijeenkomt plaatsen wij een kort artikeltje in het Bloemendaals Weekblad. Wij zijn de redactie van Buijzepers dankbaar dat zij dat voor ons als duurzame organisatie gratis willen doen. Soms is er echter onvoldoende ruimte om het artikeltje volledig op te nemen.

Vanaf  de start van het Repair Café Overveen wordt dit project door de inwoners van de gemeente Bloemendaal en daarbuiten omarmd. Ook de gemeente Bloemendaal erkent het belang van onze bijdrage aan de circulaire economie, een speerpunt van deze gemeente.  Elk zaterdagmiddag dat het Repair Café open is (om de 6 weken) wordt het door tussen de 20 en 30 personen bezocht. Vaak komen ze met meerdere apparaten die een “loving touch” verdienen [LET WEL: apparaten waar nog (fabrieks)garantie op zit kunnen we niet aannemen] en ook de dames die klaar staan met naald draad en naaimachine zijn volop aan de slag in deze drie uren. LET WEL: MAX 2 kledingstukken per persoon kunnen worden aangeboden.

Tussen 13.00 en 16.00 uur, staan in gebouw Tinholt van Buurtvereniging Overveen aan de Vrijburglaan 17, diverse vaklieden klaar en draait het allemaal om repareren. Elektriciens, naaisters, een horlogemaker, een meubelmaker en een fietsenmaker helpen gratis (wij vragen slechts een vrijwillige bijdrage voor de aanschaf van gereedschappen) bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis allerhande kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. Gemiddeld wordt meer dan 60% van de aangeboden reparaties hersteld. Zie de analyse van 2018 ook de analyse van 2019.
 
Door repareren te promoten, wil de Vereniging Duurzaam Overveen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen. Je kunt overigens zelf ook veel doen om defecten en dus reparaties te voorkomen. Raadpleeg deze lijst.  Dat repareren “hip” is moge blijken uit de reclamespot en begeleidend filmpje van SIRE. Ook NRC heeft in een artikel van 12 oktober 2019 aandacht besteed aan Repair Café’s onder de kop  “Maken, Maken en niet nieuw kopen”. Ook in Europees verband wordt er over repareren nagedacht, lees dit artikel daarover. Raadpleeg ook bijgaand artikel uit de Volkskrant van 31 oktober 2022.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn.

Goed gereedschap is 't halve werk ....

Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt. Repareren bespaart ook geld en kostbare grondstoffen, en draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Om dat te ondersteunen is koffie, thee, appeltaart of vlaai aanwezig, verzorgd door de vrijwilligers van Buurt Vereniging Overveen!!

Komt u per auto? Parkeer dan NIET in de Vrijburglaan maar maak gebruik van het parkeerterrein(tje) aan de Willem de Zwijgerlaan.
 

http://duurzaamoverveen.nl/sites/duurzaamoverveen.nl/files/Logo%20overveen.jpg

We zoeken nog handige Overveners die graag repareren en zich bij ons willen aansluiten als vakman of vakvrouw. Neem daartoe contact op met Tom de Graaff, de coördinator, via repaircafe@duurzaamoverveen.nl

Stichting Repair Café Nederland

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Overveen.