Het Repair Café vindt altijd plaats op een zaterdag van 13:00-16:00 uur in gebouw Tinholt van de Buurtvereniging Overveen, Vrijburglaan 17. Voor deur staan om half één heeft geen zin, we moeten de zalen dan nog gebruiksklaar maken. Dus kom ná 13:00 uur. Parkeren graag op het parkeerterreintje aan de Willem de Zwijgerlaan.
In 2024 zijn we er op 14 december.
Voor 2025 zijn onder voorbehoud vastgelegd: 1 februari, 15 maart, 10 mei, 21 juni, 13 september, 25 oktober,29 november en 13 december.
Ook Overveen heeft een Repair Café. Dit puur Hollandse initiatief, ontstaan in Amsterdam, is zelfs wereldwijd opgepakt. Je vind de Repair Café’s dus ook in bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Europese wetsontwerpen zijn in voorbereiding om de fabrikanten te motiveren om hun producten repareerbaar te maken. Een goede zaak want er wordt heel veel weggegooid wat nog te repareren is. Maar sommige dingen zijn zo versleten dat het soms niet meer te maken is. Uit China komen hele mooie dingen maar er komt ook veel rommel vandaag de dag. Goedkoop gemaakt en wanneer het kapot is vaak niet meer te repareren.
Goedkoop is duurkoop zoals we vaak zien. Maar als je iets hebt wat kapot is kom dan langs met je huishoudelijke apparaten, klok, radio, elektrische gereedschap. Een knoop aan een kledingstuk zetten lukt ook want er is een aantal dames dat goed met naald en draad en naaimachine overweg kunnen. We hanteren echter de regel dat men niet meer dan 2 kledingstukken ter reparatie mag aanbieden. Ze moeten schoon en gewassen zijn en we zetten geen ritsen in. Bovendien waken we ervoor dat we geen concurrentie zijn voor professionele kledingherstellers die er hun boterham mee moeten verdienen. Deskundigen op het gebied van repareren kijken of apparatuur te repareren is. Anders krijgt u goed advies wat u eventueel verder kunt ondernemen. Dingen onder garantie worden helaas niet door ons gerepareerd.
Een horlogemaker repareert ook uurwerken, steeds één uurwerk per persoon. Verder een meubelmaker, elektriciens werken vrijwillig gedurende die drie uur om spullen te repareren.
Reparaties voorkomen kan je zelf ook, Raadpleeg deze lijst . Een naaimachine moet eens in de zoveel tijd even naar de naaimachine handel voor een doorsmeerbeurt. Het is een mechanisch apparaat dat af en toe behoefte heeft aan een druppel olie en wat vet. Je auto krijgt ook om de 10.000 km een grote beurt. Voor een auto is dat normaal maar voor mechanische apparaten moet dat natuurlijk ook.
Het Repair café in Overveen wordt goed bezocht. Tussen de twintig en veertig mensen bezoeken het café op die zaterdagen. Repareren bespaart ook geld en is goed voor onze leefomgeving. Repareren is leuk en vaak niet moeilijk. Er is koffie, thee en vlaai aanwezig als u zit te wachten op uw beurt. Tevens leer je weer andere mensen kennen. Ook leuk.
Ook in Europees verband wordt er over repareren nagedacht, lees dit artikel daarover. Raadpleeg ook bijgaand artikel uit de Volkskrant van 31 oktober 2022.
Overigens zijn handige personen die het leuk vinden om (vooral elektrische) reparaties te doen of kunnen werken met een naaimachine van harte welkom om de gelederen te versterken. Stuur een mailtje naar de coördinator Tom de Graaff via repaircafe@duurzaamoverveen.nl